Ekrem
Kategori:Merak Ettiklerim
| Tarih:
11/16/2011 11:33:55 PM
Bu yazı 1057 defa okundu
Web Sitesini Değerlendirme Kriterleri
Bir web sitesini değerlendirme kriterleri ile ilgili olarak okumanızı önerebileceğim bir yazı. Buyrun. Aynen aktarıyorum
Genel olarak başlıkları şu şekilde oluşturabiliriz:
Genel
Genel Erişilebilirlik
HTML Kalitesi
Navigasyon & Bağlantılar
Yasalara uygunluk
Tasarım
Grafik Tasarımı
Estetik ve Güzellik
Sıralama ve genel yerleşim planı
Entegrasyon
İçerik
Amaç
İnsan Etkileşimi
Bilgi Süreci
Yazılı İfadeler
Ayrıntılara verilen önem
Orjinallik
Yenilikler ve Yan (lateral) Düşünme
Yaratıcılık
Teknoloji
Diğerlerinden ayrılabilir olma
Vizyon
Profesyonellik & Etkinlik
Müşteri Hizmetleri & Müşteriye Saygı
Değerler
Odak Noktası
İleri Düzeydeki Bileşenler
Genel Site Etkinliği
Bu başlıkların daha ayrıntılı bir şekilde hazırlanmış halini buradan indirebilirsiniz.
Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nün önceki yıllarda düzenlediği okullar arası web sitesi yarışması değerlendirme kriterleri şu şekildedir:
Görsel Tasarım (30 Puan)
Renk Uyumu (3 puan)
Yerleşim Düzeni (7 puan)
Okunabilirlik (5 puan)
Çözünürlük (3 puan)
Menü Tasarımı (7 puan)
Site tasarımının özgünlüğü (5 puan)
İşlevsellik (30 Puan)
Sayfa Boyutundan Kaynaklanan Erişim Hızı (6 puan)
Kullanılabilirlik (6 puan)
Güncellik (5 puan)
Site İçi Arama (1 puan)
Site Haritası (2 puan)
Site içeriğinin interaktif olarak güncellenebilmesi (2 puan)
Mantıksal Akış (6 puan)
Kırık link bulunmaması (2 puan)
İçerik (40 Puan)
Atatürk Köşesi (5 puan)
Okul Tanıtımı (5 puan)
İletişim Bilgileri ve Yeterliliği (3 puan)
Okul Yönetimine ve Öğretmene Hizmet (4 puan)
Öğrenciye Hizmet (4 puan)
Veliye Hizmet (4 puan)
Mezunlara yönelik hizmetler (4 puan)
Sosyal Çevreyle Etkileşim (2 puan)
Bölgesel Tanıtım (3 puan)
İmla kurallarına uygunluk (2 puan)
Amaca Uygun Linkler (2 puan)
İngilizce tanıtım (2 puan)
Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Altın Örümcek Web Ödülleri Yarışmasının değerlendirme kriterleri ise şu şekildedir:
Altın Örümcek Web Ödülleri toplam 10 kritere göre değerlendirilir;
Tasarım
Site tasarımının kullanıcı kitlesinin ihtiyaçlarına göre ne derecede başarılı olduğu değerlendirilir. Tasarım sitenin görünümüdür. İyi olarak nitelendirilebilecek tasarım, yüksek kalitede, amaca uygun ve verdiği mesajı destekler nitelikte olmalıdır. Sadece hoş bir giriş sayfası olmaktan ötedir. Kullanılan görsel dilin bir bütünlük içinde olması ve objelerin bu amaca hizmet eden şekilde tasarlanmış olması gerekmektedir.
Navigasyon
Site akışının ne kadar kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir nitelikte yapılandırılmış olduğu değerlendirilir. Sitenin yapısı ve akışı, içeriğin organizasyonunu, bilginin önceliğini, sitede kullanılan metodu gösterir. Yapısı ve akışı iyi olan siteler, tutarlı, açık ve aradığınızı sezgi yoluyla rahatça bulabildiğiniz sitelerdir. Bu tür sitelerde oluşturulan zihinsel model, aradığınız bilgiyi nerde bulacağınızı, tıkladığınızda karşınıza neyin çıkacağını bilmenizi sağlar. Akışın iyi olması da, gitmek istediğiniz yere en hızlı şekilde gidebilmeniz ve sitenin içeriğinin derinlik ve genişliğine kolayca giriş yapabilmenizle anlaşılır.
İçerik
Sitenin içeriği, hedef kitleye uygunluk, güncellik ve ilgi çekicilik açısından değerlendirilirken, sitedeki metinlerin, gerekli mesajları ne kadar etkin aktarabildiği de dikkate alınır. İçerik, sitede verilen bilgidir. Sadece metinden ibaret değildir. Müzik, ses, animasyon ya da video görüntüleri, sitede iletişimi sağlayan her türlü araç içerik olarak nitelenebilir. İyi olarak değerlendirilecek içerik, amacına uygun olan, izleyici için cazip ve alakalı olan içeriktir, Web için geliştirildiği, kısa, açık ve anlaşılır olmasından anlaşılmalıdır. İyi içerik, fikrini ortaya koyar, bir sesi ve bakış açısı olur. Bilgi verici, kullanışlı ya da eğlenceli olabilir ama her zaman daha fazlasını istemenizi sağlar.
Teknoloji
Sitenin, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için teknolojiyi ne derecede başarı ile kullanabildiği değerlendirilir. Farklı platformlar ve farklı tarayıcılar ile olan kullanım başarısı da değerlendirmeye dahil edilir.
Etkileşim
Kullanıcıların, site sahibi ile ne derece kolay ve etkin şekilde etkileşim ve iletişime geçebildiği değerlendirilir. Etkileşim (interaktivite), ziyaretçinin aktif olarak katılımına izin veren sitedir. Etkileşimin iyi olması, ziyaretçinin daha sonra ne tıklayacağını seçmesinden ötedir. Kullanıcının almasına ve vermesine olanak sağlar. Ziyaretçinin sadece seyirci değil katılımcı olmasını sağlar. Etkileşim, web ortamını diğer mecralardan ayıran en önemli özelliklerden biridir. Etkileşimin olması, sizin webi kullanırken, sadece bir gazete, dergi okumaktan, TV seyretmekten öte bir şey yaptığınız duygusunu pekiştirir.
Pazarlama
Sitenin, çevrimiçi pazarlama konusundaki etkinliği değerlendirilir. Örneğin, sitenin arama motorlarındaki görünürlük seviyesi; konusu ile ilgili kelimelerle yapılan aramalarda listelenme derecesi; kurumsal kimliğini yansıtma başarısı gibi kriterler dikkate alınır.
Yaratıcılık/Yenilik
Sitenin, mimari, tasarım, içerik ve teknoloji açısından ne derecede yaratıcı ve/veya yeni yaklaşımlar sunabildiği değerlendirilir.
Gizlilik Politikası/ Bilgi Güvenliği
Sitenin kullanıcı bilgilerinin gizliliğine ve güvenliğine yönelik politikalarının oluşturulup oluşturulmadığı, gerekli açıklamalar ve önlemlerin yeterliliği değerlendirilir.
Genel Deneyim/Kullanılabilirlik
Genel deneyim, yukarıda belirtilen değerlendirme kriterlerinin tümünü içerir ama aynı zamanda birinin olmasını ya da olmamasını kaldırabilecek manevi değerleri de kapsar. Birinin siteyi düzenli olarak ziyaret etmesi, bülten için kayıt olması, arkadaşlarına e-postayla tavsiye etmesi, sitede bir süre kalması, sitenin merak uyandırdığı, ziyaretçinin ayrıcalıklı bir deneyim yaşadığı anlamına gelir.
Görme Engellilere Uygunluk
(Altın Örümcek Değerlendirme Kriterleri sayfasından alınmıştır.)
Alıntı buradan