Ekrem
Kategori:Merak Ettiklerim
| Tarih:
13.02.2012 01:47:00
Bu yazı 1197 defa okundu
Microsoft System Center Configuration Manager
Sunucu, istemci ve mobil bağlantılar üzerine araştırma yaparken Microsoft System Center Configuration Manager programına denk geldim. Nedir ne değildir diye biraz araştırma yapınca çözümparkta denk geldiğim yazıyı paylaşmak istiyorum Meraklısına ve ilgilisine ;)
System Center Configuration Manager nedir ?
Makalemizde System Center Configuration Manager yerine SCCM kısaltmasını kullanacağız. SCCM, ister fiziksel, ister sanal olsun, sunucu, istemci ve mobil cihazları yönetmemizi sağlar.
Kurulum, konfigürasyon ve güncelleştirme işlemlerini merkezileştirebilir, Active Directory, WSUS gibi diğer bileşenlerle entegre bir şekilde çalışmasını sağlayabiliriz.
Neler Sağlar ?
Kaynak Yönetimi
Kaynakların merkezi olarak raporlanması, listelenmesi, lokasyon ve kullanım bilgileri.
İşletim Sistemi ve Yazılım Dağıtımı
Sunucu ve istemcilerin işletim sistemlerini ve yazılımları istenen lokasyondan yüklememiz ve konfigüre etmemiz mümkün.SCCM network üzerindeki fiziksel ve sanal tüm kaynakları takip eder ve kaynaklarla ilgili ayrıntıları kayıt altına alır.SCCM istemcilerinden veriler toplandıktan sonra bu verileri ister rapor, istersek de sorgu şeklinde görüntüleyebiliriz, bu sayede;
Hangi program, kimler tarafından ne sıklıkla kullanılıyor ?, bu rapor sayesinde kullanılmayan veya atıl programları tespit edebiliriz, yenileme, değiştirme veya tamamı ile kaldırma işlemi yapabiliriz.
Programların, günün hangi saatlerinde ne kadar kullanıldığını gözlemleyebiliriz, böylece programların kaynak yönetimi ve /veya diğer yönetim senaryoları için bilgi sahibi oluruz
Hangi programlar ne tip lisanslar kullanıyor ?, bu lisansların yenileme tarihlerini gözden geçirebiliriz.
Güncelleştirme Yönetimi
Güncelleştirme yönetimi sayesinde donanım, Windows, 3ncü parti, bios gibi güncelleştirme görevlerini merkezileştirebilir ve otomatikleştirebiliriz.
Stabil Konfigürasyon Yönetimi
Performans, güvenlik ve erişile birlik, altyapının vazgeçilmez 3 ana noktası, bunu sağlamak içinse tüm işletim sistemleri ve ilgili programların kurulum, konfigürasyonların düzgün bir şekilde yapılması şart, SCCM bu noktada biz sistem yöneticilerine istenilen konfigürasyon ve kurulumları yapmamız için yardımcı olmakta.İşletim sistemi düzgün yüklenmiş mi?, gerekli programlar düzgün yüklenmiş mi, konfigürasyonlar doğrumu ? sorularının cevaplarını bulmamız artık daha kolay.
Yönetim Alanları Nedir ?
Sunucu Yönetimi
Sistem Yöneticileri çok iyi bilirler ki, it yapısındaki en önemli kaynak sunuculardır, mesajlaşma, güvenlik, veritabanı, uygulama vs.Bu sunucuların her zaman aktif olması ve olası hatalara karşı planlanmış olması gerekmektedir.
Sunucuların işletim sistemleri, yazılımları ve güncelleştirmelerini otomatik hale getirmenin yanısıra;
Policy bazlı kurulum ve konfigürasyon
Sunucu, disk, sürücü, network gibi temel bileşenlerin yönetimini sağlar.
İstemci Yönetimi
It yapısındaki istemciler, sunucular kadar karmaşık olmasada her bir istemcinin kullanıcısı, kullandığı program, işletim sistemi ve programları, versiyonları gibi değişkenlerin daha fazla olması sebebiyle bazen istemci yönetimi içinden çıkılmaz bir hal alabilmektedir. İstemcilerin bütününün daha esnek bir şekilde yönetilebilmesi içinde SCCM yine bu noktada devreye girmekte ve biz sistem yöneticilerine yardımcı olmaktadır.
Mobil Aygıt Yönetimi
Gelişen teknoloji beraberinde mobil cihazların gelişmesini, daha çok işlem yapabilmesini, böylece daha fazla ağa ve sisteme katılmalarını sağladı.Günümüzde birçok mobil cihaz ile e-postalarımız görüntüleyebiliyor, iç ve dış ağlara bağlanabiliyor, interneti kullanabiliyoruz.Şirket içinde kullanılan mobil cihazlar bu durumda güvenlik riskini ve yönetim eforunu arttırmaya başlıyor.SCCM sayesinde mobil cihazlarında işletim sistemleri, programları ve konfigürasyonlarında merkezi yönetimi sağlayarak güvenlik risklerini ve yönetim eforunu minumuma indirebiliriz.
Makalemizde System Center Configuration Manager ürününden genel hatlarıyla bahsettik, bir sonraki makalemizde kurulum ve senaryolarla devam edeceğiz.